Dárdai Pál a magyar futballról

Kategória: Csillagszóró

Szombaton Dánia ellen 19.45 órakor a Puskás-stadionban kezdi meg vb-selejtezőit a magyar válogatott. Ez alkalomból a 32 éves Dárdai Pál (Hertha BSC) interjút adott.


* Mit szól ahhoz, hogy csapata, a Hertha BSC eddigi négy meccséből három bajnoki pontot szerzett a Bundesligában?
– Ez csak a kezdet. Otthon minél többször kell győznünk, a Német Kupában is bizonyítani, minél messzebbre jutni. Öröm számunkra, hogy az UEFA Kupában is indulhatunk. Ez azért fontos, mert a tévéközvetítésekből szép bevételünk ígérkezik. Lucien Favre edzőnk második idényét kezdte el Berlinben. Azért küzdünk, hogy BL-selejtezőt érő helyen végezzünk.

* Hogyan ítéli meg a magyar válogatott vb-selejtező esélyeit?

– A portugál, svéd, dán válogatott lesz a legfőbb riválisunk. Első pillanatra úgy tűnik, hogy Portugália és Svédország erősebb nálunk. Ám ha elkerülnek bennünket a sérülések “menet közben”, a – szerintem – csoportgyőztes portugálok mögött kijuthatunk a 2010-es dél-afrikai vb-döntőbe. Ehhez persze sok szerencsére is szükségünk lesz. Szombaton győzni kell Dánia ellen, majd idegenben pozitív eredményt elérni Svédországgal szemben.

* Érdekes a kettősség: a magyar válogatott 2007 augusztusában 3-1-re verte a világbajnok Olaszországot, majd nem sokkal később kikapott Máltától.
– Igen, ez valamiféle “magyaros specialitás”. A barátságos meccseken jól megy a játék, de amikor tétfeladatokat illik megoldani, már jönnek a nehézségek.

* Melyik az igazi arca a magyar válogatottnak? 
– Mivel egyre több támadó szellemű játékosunk ér lassan pályafutása delelőjére, úgy hiszem, az, amikor rohamoz. Hajnal Tamás, Huszti Szabolcs és Gera Zoltán adhatja a válogatott arculatát. Korábban nem volt ez így, mert hiányoztak a kreatív egyéniségeink. Az említett három játékos viszont valóban színesen “építeni képes” futballista. És ez előrmutató tény, amely bizakodásra ad okot.

* Mondja, Ön játszhat-e valaha vb-döntőt, amint tették azt Puskás Ferencék 1954-ben?

– Nem hiszem. Németország, Brazília, Olaszország más kategória. Ameddig nálunk sorban szűnnek meg a futballpályák, tucatszámra tűnnek el, mert benzinkutakat és bevásárlóközpontokat építenek a helyükön, addig nincs esély arra, hogy javuljon a sportág hátországa. Németországban óriási mennyiségű pályán futballozhatnak a fiatalok. Magyarországon 25-30 labdarúgó közül lehet válogatni, és a nemzetközileg elismert egyéniségek száma tizenkettőre rúg. Még szerencse, hogy többen erős külföldi bajnokságban szerepelnek, és a tehetséges fiataljaink is hamar távozhatnak idegenbe, ahol aztán jobban fejlődnek.

* Korábban a német Lothar Matthäus dolgozott a magyar válogatott élén. Neki miért nem sikerült előrelépést kicsikarnia?

– Az edzésemódszerei modernek, megfelelőek voltak, de taktikai téren nem tudott áttörést elérni. A játékosértekezleten utóbbi vonatkozásban nem sokat közölt. Ezt hangsúlyozta: “Menjetek ki, és nyerjetek”! Ez pedig kevés.

* Ön 2006-ban az év legjobb labdarúgója  volt Magyarországon.

– Ez máig is szép emlékem. Manapság annak örülök, hogy a három fiam közül kettő már futballozik.

* Mi lesz a nemrég rajtolt német bajnokság végeredménye?

– A Hertha BSC az 5. helyen fejezi be a bajnokságot, az első pedig a Werder Bremen lesz.


(eszbé/FIFA/Futballista.hu)