Dráma, Csoda, Varázslat

Kategória: Europa Liga

Liverpooli tanulságok!

Nagyon remélem, hogy a csütörtöki Európa Liga negyeddöntő visszavágót a Liverpool és a Borussia Dortmund mérkőzését a szurkolókon kívül is mindenki látta!


Azon hazai csapataink játékosai, edzői akik feltehetően nyártól szerepelni fognak a nemzetközi kupákban, válogatott játékosaink, akik hazánkat képviselik majd a franciaországi Európa-bajnokságon! A történet dióhéjban: a dortmundi 1-1 után került sor a visszavágóra az Anfield Roadon, a vörös ördögök otthonában!
Az edzők személye, a volt dortmundi Jürgen Klopp és utóda a fekete-sárgáknál Thomas Tuchel presztizs csatája is külön csemege volt, de maga a mérkőzés az volt az igazi csoda, a drámaiságával, és a végére bekövetkezett varázslattal! A kilencedik percben 0-2 és tuti német továbbjutás kilátásban, ha félidőben ez megduplázódott volna, az is benne volt a pakliban! Szünet után gyors hazai gól, éledő remények angol részről, némi bizonytalanság a németek arcán!
Rohamoznak a vörösök, de elég egy gyors kontra és ismét kettővel mennek a németek! Csalódás és döbbenet a liverpooli szurkolók arcán! Klopp hihetetlen mérges, mégis elszánt arckifejezése, Tuchel önfeledt – a továbbjutás örömének biztos tudatából adódó – örömtánca a kispadoknál!
Alig félóra, ennyi van hátra amikor egy angol gól némi fényt gyújt az alagút végén a házigazdáknak! A németek – látszólag – továbbra is magabiztosak, de a lábak már meg-meg remegnek! Klopp – és a liverpooli közönség önkívületben hajtja övéit! Tuchel egy fokkal sápadtabban nyugtatja fiait! Egyenlítenek az angolok, szinte felrobban a stadion! Az idő fogy a németek az órát nézik, megpróbálnak passzolgatni, de már elvesztették a ritmust, és a hosszabbítás első percében a meccset és a továbbjutást is! 4-3 az angoloknak, A török bíró hármat sípol, és vége! A vörösök táncolnak, őrjöngő szurkolók tombolva éneklik a klub himnuszát! Tuchel áll a kispad mellett, kezét nyújtja Kloppnak, de látszik az arcán, hogy nem tudja hol van, ébren van vagy álmodik? A fekete-sárga játékosok könnyeiket morzsolgatják, ki hanyatt fekve a füvön, ki guggolva, kezébe temetve arcát, ki pedig állva és hitetlenkedve bámulva az arénát és az eget!
Ami pedig minket kívülállókat, magyarokat illet, egy nagyszerű élmény mellett, – mindkét csapat részéről – olyan tanulságokkal lettünk gazdagabbak, amelyeket hasznosítva, elérhetünk valamit a nemzetközi kupák és az Eb-során is! Hosszú lenne felsorolni ezeket, ezért csak szavakban, tőmondatokban említve: bátorság, harci szellem, egészséges önbizalom,töretlen küzdeni akarás, a győzelembe vetett hit, kitartás az utolsó utáni percig!
Mindezekkel felvértezve a futballtudásbeli különbségek is jelentősen csökkenthetők, sőt el is tüntethetők, legyen az ellenfél – előzetes megítélés szerint – akár erősebbnek, akár gyengébbnek ítélt!
Másfelől, pedig nincs az az előny, amit figyelmetlenséggel,túlzott önbizalommal, kapkodással, taktikai fegyelmezetlenséggel, ne lehetne elherdálni!
Remélhetjük, hogy mindenki látta akiknek látnia kellett?


Hangay Gy/futballista

fotó: mirror.co.uk