U17: Törökország ellen küzd az elődöntőért a válogatott

Kategória: U17 Utánpótlás Válogatott

A magyar férfi U17-es válogatott Feröer 4–0-s legyőzésével a B csoport élén végzett a korosztályos Európa-bajnokságon Franciaország és Skócia előtt, és az A csoport második helyezettjével, Törökországgal küzd majd az elődöntőért május 12-én, pénteken, 12 órától (Stadion Radnik, Velika Gorica).

A szerdai napon a reggelit követően két csoportra oszlott a válogatott. Azok, akik nem kaptak meccsterhelést, teljes értékű munkát végeztek az edzőteremben, míg a Feröer ellen pályára lépő játékosoknál a regeneráción volt a hangsúly a délelőtti foglalkozásokon. Ebédet követően csendes pihenőre vonult a csapat, majd 17 órától közös séta következett a programban Zágráb belvárosában, miközben a szakmai stáb a csapat szállásán már a törökök elleni összecsapásra készült.

– Ismerjük a török csapatot, tudjuk, milyen stílusban futballoznak, hiszen az Eb-felkészülés utolsó állomásaként éppen ellenük vívtunk felkészülési meccset Telkiben. Az az összecsapás nem hozott gólt, de ebből messzemenő következtetéseket nem vonhatunk le, hiszen mindkét válogatott tesztjelleggel kezelte a mérkőzést – mondta az mlsz.hu-nak Belvon Attila, az U16-os válogatott szövetségi edzője, aki Szélesi Zoltán segítőjeként dolgozik az Eb-n a szakmai stábban.

Csonka András, a Ferencváros és a magyar válogatott játékosa kezdőként lépett pályára azon a mérkőzésen. A középpályás azt emelte ki, hogy „kemény, brusztos, de a földön is játszani tudó” csapat lesz az ellenfelünk pénteken.

Csonka András
Csonka András 60 percet töltött a pályán a Feröer-szigetek elleni győztes meccsen

– A törökök az Eb-n is bizonyították, hogy a legjobb európai csapatokkal szemben is versenyképesek. Kellemetlen stílusban futballoznak, fizikálisan erősek, keresik is az összecsapásokat. Kemény, brusztos ellenfél vár ránk pénteken, de emellett a földön is jól tudnak játszani. Telkiben két ellentétes félidőt játszottunk ellenük, az első félidőben inkább mi uraltuk a játékot, a másodikban inkább ők, de ennek nem tulajdonítok most jelentőséget – mondta az mlsz.hu-nak Csonka.

Mit kell tudni a török válogatottról?

A török U17-es válogatott visszatérő Eb-résztvevőnek számít, a csapat hetedik alkalommal szerepel a tornán. Utoljára 2014-ben harcolta ki a kvalifikációt, akkor Hollandia és Anglia mögött a csoport harmadik helyét szerezte meg a csapat. Az ország legsikeresebb szereplése 2005-höz köthető, ekkor Nuri Sahin vezetésével Eb-győzelmet ünnepelhettek a törökök. A 2017-es Eb-kvalifikáció során öt győzelem mellett egy vereséget könyvelhetett el a csapat. A selejtezőben Norvégiát (2–0), Ukrajnát (1–0) és Litvániát (1–0) győzte le a török válogatott, amely gólt sem kapott. Az elitkörben Finnország (4–1) és Örményország (6–0) ellen sikerült a győzelem, míg a németektől vereséget szenvedett a csapat (1–3). A kvalifikáció során Atalay Babacan, a Galatasaray támadója volt a csapat legeredményesebb játékosa 5 góllal.

Horvátországban a bombaerős A csoportba került a válogatott Spanyolország, Olaszország, és a rendező társaságában, de Mehmet Hacioglu, a csapat edzője nem esett kétségbe.

– Elégedett vagyok a sorsolásunkkal, mert bár kőkemény a csoport, így legalább lehetőséget kapnak a játékosaim, hogy megmutassák a tudásuk legjavát. Őszintén bízom abban, sőt hiszem, hogy így lesz. Az ellenfeleinkre nem mint a torna favoritjaira gondolok, hanem olyan riválist látok bennük, akikkel magas színvonalú összecsapásokat játszhatunk majd, melyeken szeretnénk meglepni őket – nyilatkozta a sorsolás előtt az UEFA honlapjának Hacioglu, és igaza lett.


A török csapat Olaszországot búcsúztatva jutott el a negyeddöntőig

Ami az Eb-csoportkört illeti, Törökország a spanyolokkal játszotta első meccsét, és alig 11 perc alatt kétgólos előnyre tett szert, ám a spanyolok még az első félidőben egyenlítettek, és a hajrában meg is fordították a meccset (2–3). A második meccsen a törökök lelépték a házigazda horvátokat (4–1), az utolsó körben pedig a már említett Babacan hajrában szerzett találatával legyőzték, egyben a tornáról is búcsúztatták az olasz csapatot (2–1), és az A csoport második helyén zártak.

Az U17-es Európa-bajnokság negyeddöntői

Május 12.
Magyarország–Törökország
Franciaország–Spanyolország

Május 13.
Németország–Hollandia
Anglia–Írország

mlsz.hu/futballista